MNOHO NOVINEK Z MÉ AUTORSKÉ DÍLNY
Líbí se Vám? Pak nakoukněte i na jiné kliknutím na obrázek.
Na zakázku vyrobím podle Vašich přání i jiné tvary, stavebnice, provlíkačky apod.


......

Vánoce v Německu

12. listopadu 2011 v 19:38 | šj |  VÁNOCE
Německý Christkind nebo Weihnachtsman vypadá trochu jinak než náš Ježíšek.
Zpravidla je rezavý, vousatý, má dlouhý plášť s kapucí.
Němci si potrpí o Vánocích hlavně na ryby, a to nejen na kapra. Kapra zpravidla plní nádivkou a pak pečou. Za své tradiční jídlo považují pečené vinné klobásy a speciální cukroví z mouky, vajec, cukru, anýzu a amonia, kterému se říká Springle.

A samozřejmě tím nejtypičtějším pečivem je vánoční štola. Nejoblíbenější je však husa nebo kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky a slaninou. S oblibou se podává konšelská mísa, která se skládá z kousků vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a ze smetanových klobás. Lahůdkou na závěr bývá jablečný závin, do kterého se přidávají kompotované třešně. U svátečního stolu nechybí ovocný salát s příchutí šampaňského nebo likéru. Společná je záliba ve vánočním pečivu, ať už jsou to skořicové hvězdičky, máslové placičky, v Sasku rozinková štola nebo v Bavorsku perníkové koláčky. Nikde ale nechybí vánoční máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.


Přibližně od 18. století se na území celého Německa peče vaječné cukroví, kterému se nejčastěji říká marcipán chudých nebo Springel. Němečtí perníkáři začali lepit na své výrobky grafické kolorované obrázky, které na přelomu století nahradily lesklé obrázky položené na tvary Mikulášů, čertů a andělů.






Upečte si třeba MARCIPÁNOVOU ŠTOLU S GRIOTKOU
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 300 g másla, 130 g cukru,
1 sáček vanilkového cukru, 150 ml mléka, 1 vejce,
2 žloutky, 42 g droždí (1 kostka)
1/2 lžičky mletého badyánu, 3 lžíce rumu,
150 g hrozinek, po 50 g kandované citrononové a pomerančové kůry, 1 lžička strouhané citronové kůry,
100 g oloupaných mandlí,
80 g másla na potření,
špetka mleté skořice, sůl


na marcipán:
250 g mandlí
125 g moučkového cukru
špetka mletého kardamomu
3 lžíce griotky
moučkový a vanilkový cukr na posypání
Nejen tyhle, ale i jiné recepty a postupy najdete na TĚCHTO STRÁNKÁCH.



RECEPT NA NĚMECKOU VÁNOČNÍ ŠTOLU
SUROVINY
250 - 375g sultánek, 125 g korintek - rozinek, 2 lžíce rumu,
84 g droždí, 2 lžičky cukru, 250 ml vlažného mléka,
750 g mouky a trochu na vál, 125 g cukru,
1 balíček vanilkového cukru, špetka soli,
2 lžičky najemno strouhané citronové kůry,
6 kapek aroma hořkých mandlí,
špetka mletého kardamomu, špetka muškátového květu,
250 g rozehřátého másla, 100 g mletých loupaných mandlí,
75 g másla na potření, moučkový cukr na posypání

Postup najdete na výše uvedených stránkách.



______________________________

V domácnostech nechybí adventní věnec z chvojí se čtyřmi svíčkami, které symbolizují čtyři neděle před Vánocemi.



Adventní kalendář mají děti obyčejný i čokoládový, na kterém otevírají jedno okýnko až do Štědrého dne.





Německé Vánoce jsou velmi podobné těm českým. Místo betlémů staví vánoční pyramidy, které jsou ze dřeva a také jsou v nich postavičky jako v Českém betlému. Ve spodním patře jsou svíčky. Teplo, které od nich stoupá vzhůru, otáčí velkou vrtulí v horní části betlému.


Pokud bychom chtěli objevit něco, co příliš lidí nezná, asi bychom se dostali také ke krušnohorským pyramidám. Původ pyramid je nejspíš spojen s bývalým zvykem, kdy se do domácností nebo do kostelů nosily zelené větve. Ty se stavěly do pyramidy a nahoře se nechávala svítit svíce. Zkušenost krušnohorských havířů se propojila ve zvyk vytvářet stupňovité pyramidy, které mají na vrcholu otáčivou vrtuli. Ta se točí díky tomu, že na okrajích pyramidy jsou uspořádány svíce. Možná známe pyramidy malinké, ale málokdo asi zná pyramidy, které ma
jí třeba až 12 metrů. Takové unikáty bývají centrem vánočního dění v krušnohorských vesničkách. Tradice těchto obřích pyramid vznikla asi ve 30. letech minulého století.
______________________________

Za krásný zvyk zdobení vánočního stromečku můžeme děkovat právě Německu. V 18. století si německé rodiny pořizovaly papírové nebo ze dřeva vyřezávané stromečky. Teprve později si Němci začali domů nosit živé stromky. A až budete na Štědrý den přivazovat špičku vánočního stromečku ke stropu, aby ho nezdecimovala rozjařená kočka nebo pes, vzpomeňte na to, že první vánoční stromečky nestály na zemi, ale visely právě ze stropu.

Jako u nás v mnoha městech stojí na náměstích
či jiným místech rozzářený vánoční strom.
Nejoblíbenějším druhem pro vánoční stromeček
je kavkazská jedle. Nepochází však z dalekého
Kavkazu, ale ze Šlesvicka-Holštýnska a
Severního Porýní-Vestfálska. Každým rokem
se v Německu prodá kolem šestnácti milionů
těchto ušlechtilých stromečků.
Němci se na Vánoce připravují s dostatečným předstihem a rádi si vánoční atmosféru užívají. Tradicí je návštěva vánočních trhů, kde to z každého rohu dýchá vánoční atmosférou.
Ve vánočně nazdobených stáncích uvidíme převážně rukodělné výrobky, keramiku, vánoční dekorace, šperky, šátky nebo vánoční cukroví, zejména perníčky.

Pro děti tu existují různé atrakce, kde si v řemeslných stáncích mohou pod dohledem zkušeného odborníka sami zhotovit vánoční dáreček, pouze za cenu materiálu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pes Pes | 12. prosince 2013 v 11:53 | Reagovat

Hezký článek ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama