MNOHO NOVINEK Z MÉ AUTORSKÉ DÍLNY
Líbí se Vám? Pak nakoukněte i na jiné kliknutím na obrázek.
Na zakázku vyrobím podle Vašich přání i jiné tvary, stavebnice, provlíkačky apod.


......

Vánoce ve Francii

13. listopadu 2011 v 13:06 | šj |  VÁNOCE
Vánoční čas nastává ve Francii jako v mnoha jiných zemích už během adventu, tedy 4 neděle předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na adventní věnci zapálí jedna svíčka. Svíčka zde představuje symbol znovuzrození.



Ve Francii dárky nosí Pére Noel, v některých regionech Petit Jesus. Ve Francii se často zvyky liší v jednotlivých regionech. Franzouci si potrpí na jídlo a u vánoční hostiny tomu není jinak. Servíruje se až dvanáct různých chodů. Menu se skládá z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí, na venkově se připravuje pečený krocan s kaštanovou nebo lanýžovou pastou.
Kulinářské umění Francouzů je opravdu neotřelé. Mezi tradiční pokrmy patří vánoční krůta - la dinde de Noel a tzv. vánoční poleno - le buche de Noel. Jedná se o dezert polévaný čokoládou ve tvaru polínka, ve výjimečných případech se může jednat i o zmrzlinu. Je jakousi obdobou naší rolády. Tento typicky francouzský dezert spatřil světlo světa v Paříži na konci 19. století v peci cukráře a historika Pierra Lacama.Proč právě poleno? Dříve si lidé sedávali k ohništi a vyprávěli si. Mezi poleny v ohništi bylo i takové, které bylo největší a bylo požehnáno hlavou rodiny pálenkou či olejem. Popel z něj byl pak uschován, protože mu byla přisuzována moc - ochraňovala dům před blesky, hromy a ďáblem. Tak vlastně vznikl francouzský la buche de Noel - vánoční pokrm nazývaný jako Vánoční poleno.


Francouzský dezert - tzv. VÁNOČNÍ POLENO
Těsto
200 g polohrubé mouky
5 vajec
180 g cukru
20 g kakaa
tuk na vymazání plechu


Krém
5 dl mléka
2 balíčky pudinkového prášku s čokoládovou příchutí
80 g cukru
50 g másla
Vejce a cukr utřeme do pěny a přimícháme prosátou mouku s kakaem. Rozetřeme na vymazaný plech a pečeme při 200 °C 4-5 minut. Upečený plát těsta položíme na vlhkou utěrku, potřeme částí krému, pomocí utěrky zarolujeme a necháme asi hodinu vychladit. Pak roládu vyjmeme z utěrky, povrch potřeme zbylým krémem a dozdobíme například lístky z marcipánu a cukrovými pusinkami.
Krém: Pudink uvaříme podle návodu na obalu. Po vychladnutí do pudinku přidáme máslo a umícháme hladký krém.


LA BUCHE DE NÖEL "Vánoční poleno" - vánoční roláda

LA BUCHE DE NÖEL (Vánoční poleno) – vánoční roláda

Suroviny na těsto
100 g cukru, 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 5ml bílého rumu.
Máslový krém
100 g cukru, 1/2 šálku vody, 3 žloutky, 250 g másla, 100 g hořké čokolády

Těsto
Utřete 4 žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte 1 celé vejce a míchejte. Přidejte mouku a 4 žloutky a sníh ze 4 bílků. Pak si připravte obdélníkovou pečící formu a vyplňte ji pečícím papírem. Pečící papír jemně potřete máslem a nalijte na něj vrstvu těsta (cca 1 cm). Ohřejte troubu na 200°C a pečte asi 10 minut.
Upečený korpus s pečícím papírem opatrně vyjměte z formy a položte na chladnou desku
Máslový krém
Na máslový krém můžete použít ingredience, které vám chutnají - čokoláda, vanilka, pistácie. Rozmíchejte cukr v šálku horké vody, zvolna nalijte cukrovou vodu na 4 umíchané žloutky a metličkou šlehejte, dokud směs nevychladne. Poté přidejte máslo a vše umíchejte do jemného krému. Umíchaný krém polijte rozehřátou čokoládou.
Rolování
Odstraňte z korpusu pečící papír a korpus položte na utěrku, ½ porce krému namažte na korpus cca 4 mm. Namazaný korpus zabalte do tvaru rolády. Druhou porcí krému namažte povrch rolády a vidličkou vytvarujte povrch tak, aby roláda vypadala jako dřevěné polínko. Roládu nechte uležet v ledničce cca 4 hodiny.

______________________________________


Půlnoční bohoslužba, 24. prosince, oslavuje zrození Ježíše. Obvykle začíná o půlnoci. V současnosti není výjimkou její začátek už během večera. Francouzi jej ve většině případů tráví s rodinou, či blízkými přáteli.


Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc Pere Noël. Jde o postavu, která je zobrazována jako starý vousatý muž se spoustou dárků pro děti. Dostává od dětí dopisy s jejich přáními a má létající saně tažené soby.



Představa Otce Vánoc jako muže s dlouhým plnovousem, v červeném obleku, se saněmi a pytlem plným hraček, je pouze americkým výmyslem, který se objevil poprvé v roce 1868 v časopise Harper´s magazine. A byla to právě Coca Cola, která z bodrého muže udělala takovýto symbol Vánoc a celosvětově jej proslavila.

Ten na obrázku je Pere Noel - na pohlednici z roku 1910.








Francouzi si potrpí na bohatou výzdobu, jak interiérů,
tak exteriérů - pro navození skutečné vánoční nálady.
Často jsou osvětlené, aby vynikaly i během noci.
Typickým stromkem je jedle, která je hlavní dekorací
v každé rodině a ukládají se pod ni dárky.
První vánoční stromeček se objevil roku 1521 v Alsasku.
Už staří Keltové používali stromy k dekoraci
během zimního slunovratu. Považovali je za symbol života.



__________________________________________

K Vánocům neodmyslitelně patří i trhy. Jedná se o seskupené dřevěné stánky, kde se prodávají dekorace, hračky, svíčky… Tato tradice je nejen na jihu země, kde má kořeny. Tyto trhy tvoří neopomenutelný atribut francouzských Vánoc.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama